Η αγαπημένη μας νεραΐδα Ginger, πάλι έκανε το θαύμα της! Είχε πάει μία βόλτα στους αγρούς και καθώς είδε τη μεγάλη σοδειά από κολοκύθες, αποφάσισε ότι ήρθε η στιγμή για τη μεταμόρφωσή τους! Το φθινόπωρο οι πανέμορφες πορτοκαλί κολοκύθες, εκτός από την ευχάριστη ασχολία του να τις σκαλίζουμε ή να τις διακοσμούμε, μας χαρίζουν και τον υπέροχο καρπό τους. Η κολοκύθα έχει υπέροχη γεύση και οι τρόποι που μπορεί να μαγειρευτεί είναι αμέτρητοι! Για σήμερα όμως η καλή μας νεραΐδα έχει μία συνταγή κέικ με κολοκύθα και ρούμι.
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 6 ΑΤΟΜΑ
ΧΩΡΙΣ ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ
ΓΛΑΣΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΚΑΛΥΨΗ
- 130 gr κάσιους
- 2 κουταλιές της σούπας γάλα αμυγδάλου
- 2 κουταλιές της σούπας σιρόπι σφενδάμου
- 2 κουταλιές της σούπας ρούμι
- 3 κουταλιές της σούπας χυμό πορτοκαλιού
- 60 gr λάδι καρύδας
- 1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
ΓΙΑ ΤΗ ΖΥΜΗ
- 300 gr κολοκύθας (μόνο η ψίχα)
- 50 gr καρύδια
- 60 gr αποξηραμένα βερίκοκα
- 2 αυγά μεσαίου μεγέθους
- 80 gr ζάχαρη
- 125 ml παρθένου ελαιόλαδο
- 1 κουταλιά της σούπας ρούμι
- 200 gr αλεύρι ολικής αλέσεως
- 2 κουταλιές της σούπας bakingpowder
- 1 κουταλιά του γλυκού μαγειρική σόδα
- 2 κουταλιές της σούπας κανέλα
- 1 μοσχοκάρυδο, φρεσκοτριμμένο
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
ΓΙΑ ΤΟ ΓΛΑΣΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΑΛΥΨΗΣ
Για την επικάλυψη, βυθίστε τα κάσιους για τουλάχιστον 4 ώρες ή για μια νύχτα, αν έχετε τον χρόνο, σε κρύο νερό. Αποστραγγίστε τα μουσκεμένα κάσιους και αναμείξτε τα με το γάλα αμυγδάλου, το σιρόπι σφενδάμου, το ρούμι, το χυμό πορτοκάλι, το λάδι καρύδας και το αλάτι, μέχρι να έχετε μία κρεμώδη μάζα. Βάλτε το μείγμα στο ψυγείο μέχρι να το χρησιμοποιήσετε, για να παγώσει και να διευκολυνθεί η επάλειψη του πάνω μέρους του κέικ.
ΓΙΑ ΤΗ ΖΥΜΗ
Κόψτε την κολοκύθα σε κομμάτια και μαγειρέψτε είτε στο φούρνο, είτε στον ατμό μέχρι να μαλακώσει. Έπειτα λιώστε την κολοκύθα μέχρι να γίνει πουρές και αφήστε τη να κρυώσει.
Προθερμάνετε το φούρνο στους 180 ° C (πάνω/ κάτω) και αλείψτε ένα ταψί 18εκ. περίπου.
Στη συνέχεια καβουρδίστε τα καρύδια μέχρι να αρχίσουν να μυρίζουν και στη συνέχεια, ψιλοκόψτε τα. Ξεχωρίστε τα αυγά. Χτυπήστε πρώτα το ασπράδι μέχρι να γίνει πλούσια μαρέγκα και στη συνέχεια χτυπήστε τον κρόκο με τη ζάχαρη, μέχρι να γίνει ένα κρεμώδες μείγμα.
Ανακατέψετε καλά τον πολτό κολοκύθας, τα βερίκοκα, το ελαιόλαδο και το ρούμι, προσθέστε τα ψιλοκομμένα καρύδια, το αλεύρι και το bakingpowder, τη μαγειρική σόδα, την κανέλα, το μοσχοκάρυδο και το αλάτι. Ανακατέψτε πολύ καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν. Έπειτα προσθέστε το μείγμα με στο αλεύρι, τους κρόκους και τέλος τη μαρέγκα, ανακατεύοντας πάρα πολύ καλά. Αδειάστε τη ζύμη στο ταψί και ψήστε για 40 λεπτά περίπου, έως ότου η ζύμη να ροδίσει.
Αφού ψηθεί το κέικ αφήστε το να κρυώσει εντελώς και στη συνέχεια απλώσετε την κρέμα της επικάλυψης με τα κάσιους. Για να στεγνώσει η κρέμα επάνω στο κέικ, αφήστε το τουλάχιστον 5 ώρες ή καλύτερα όλη τη νύχτα, πριν το κόψετε. Διακοσμήστε το με καρύδια και τριμμένη φλούδα πορτοκαλιού.