Οι μυρωδιές από τους κουραμπιέδες κατακλύζουν την οδό Αγίας Σοφίας, όπου βρίσκεται το εργαστήριό μας και οι γείτονες τρέχουν να τους αγοράσουν με ανυπομονησία! Εμείς λοιπόν, αποφασίσαμε να σας παρουσιάσουμε τη μυστική συνταγή της επιτυχίας τους…
Υλικά
1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
550gr φρέσκο βούτυρο αιγοπρόβειο(αν δε σας αρέσει το έντονο άρωμα που βγάζει το αιγοπρόβειο μπορείτε να το αντικαταστήστε με βούτυρο γάλακτος αγελαδινό)
245gr ζάχαρη άχνη
2 βανιλίνες
220gr καβουρδισμένο αμύγδαλο (αν το αμύγδαλο είναι ωμό το καβουρδίζετε στους 200 βαθμούς για 5 λεπτά)
Για το σερβίρισμα
Ζάχαρη άχνη για πασπάλισμα
Ανθόνερο
Εκτέλεση
Πρώτα αφήνετε 3 ώρες περίπου το βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου για να μαλακώσει.
Στη συνέχεια χτυπάτε στο μίξερ με το σύρμα, το βούτυρο για 5-10 λεπτά σε δυνατή ταχύτητα και μετά προσθέτετε σιγά σιγά την άχνη ζάχαρη (σε χαμηλή ταχύτητα για να μη γεμίσει σκόνη η κουζίνα!). Συνεχίζετε το χτύπημα σε δυνατή ταχύτητα ξανά, για άλλα 10-15 λεπτά.
Προσθέτετε τις βανίλιες, ανακατεύετε λίγο ακόμα και μετά βγάζετε το μίγμα από το μίξερ. Προσθέτετε τα αμύγδαλα και σταδιακά το αλεύρι, εκτός μίξερ πάντα ενώ συνεχίζετε το ανακάτεμα με μία σπάτουλα.
Τώρα η ζύμη είναι έτοιμη, πρέπει να θρυμματίζεται, να σπάει και να μην κολλάει στα χέρια.
Ανάβετε τον φούρνο στους 180ο C στον αέρα, ώστε να είναι έτοιμος σε λίγο να τοποθετήσετε μέσα τους κουραμπιέδες σας.
Φτιάχνετε μπαλάκια ζύμης σε μέγεθος καρυδιού ή λίγο μεγαλύτερα (προσαρμόστε στο μέγεθος που σας αρέσει) και τα βάζετε σε αντικολλητικό ταψί (αν το ταψί δεν είναι αντικολλητικό, βάλτε λαδόκολλα).
Ψήνετε για 30-35 λεπτά μέχρι να πάρουν ένα ελαφρύ χρυσαφί χρώμα και να μην καεί το βούτυρο.
Βγάζετε τους κουραμπιέδες από τον φούρνο και τους αφήνετε να κρυώσουν πολύ καλά.
Αφού κρυώσουν τους ραντίζετε με λίγο ανθόνερο (προσοχή να μη σας πέσει πολύ γιατί θα μυρίζει πολύ έντονα)
Τέλος, με ένα κόσκινο τους πασπαλίζετε με άχνη ζάχαρη.
Οι κουραμπιέδες σας είναι έτοιμοι για να τους απολαύσετε ή να τους κεράσετε!!!
Μικρά μυστικά
-Ο κουραμπιές χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στο ψήσιμο. Αν μείνει στο φούρνο παραπάνω χρόνο θα καεί το βούτυρο και θα χάσει το άρωμα του.
-Αν δε σας αρέσει το ανθόνερο μπορείτε να τους ραντίσετε με απλό νερό.
-Στο πλάσιμο μπορείτε να δώσετε στον κουραμπιέ διάφορα σχήματα όπως μισοφέγγαρο, αστεράκι κτλ για να τους κάνετε πιο γιορτινούς.