Αποφάσισες να φτιάξεις μελομακάρονα με τα χεράκια σου; Πολύ καλά έκανες γιατί το άρωμα τους όσο ψήνονται, σε βάζει στο πνεύμα των Χριστουγέννων με τον καλύτερο τρόπο. Για να σου πετύχουν, όμως στα σίγουρα, δες τι πρέπει να προσέξεις.
Υλικά για το σιρόπι
500 gr νερό
800 gr ζάχαρη κρυσταλλική
150 gr μέλι
100 gr γλυκόζη
1 στικ κανέλας
2 ολόκληρα γαρίφαλα
1/2 πορτοκάλι κομμένο στα δύο
Υλικά για τα μελομακάρονα
900 gr αλεύρι μαλακό ή για όλες τις χρήσεις
100 gr σιμιγδάλι ψιλό
100 gr ζάχαρη άχνη
100 gr μέλι
230 gr χυμό πορτοκάλι
400 gr ηλιέλαιο
50 gr ελαιόλαδο
1/2 κ.γ. γαρίφαλο
1-2 κ.γ. κανέλα
1/2 κ.γ. μοσχοκάρυδο
1 κ.γ κοφτό σόδα
1/2 κ.γ. αμμωνία
Ξύσμα από μισό πορτοκάλι
Για το σερβίρισμα
Μέλι
Καρύδια τριμμένα
Εκτέλεση
Πρώτα φτιάχνετε το σιρόπι 5-6 ώρες πριν αρχίσετε να φτιάχνετε τα μελομακάρονα για να το αφήσετε να κρυώσει πολύ καλά πριν το χρησιμοποιήσετε (το σιρόπι θα μπορούσατε να το φτιάξετε και από την προηγούμενη ημέρα και να το αφήσετε σε θερμοκρασία δωματίου).
Βάζετε τα υλικά για το σιρόπι σε μία κατσαρόλα και ανοίγετε το μάτι της κουζίνας. Μόλις το σιρόπι πάρει μία βράση, αποσύρετε από τη φωτιά και αφήνετε να κρυώσει.
Τώρα είστε έτοιμοι να συνεχίσετε με τα μελομακάρονα.
Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 190ο C στον αέρα.
Βάζετε όλα τα υλικά εκτός από το αλεύρι και το σιμιγδάλι (δηλαδή ζάχαρη, μέλι, όλα τα υγρά και τα μπαχαρικά) σε ένα μπολ και τα ανακατεύετε με το σύρμα.
Σε ένα άλλο πιο μεγάλο μπολ ανακατεύετε το αλεύρι και το σιμιγδάλι.
Προσθέτετε το μείγμα με τα υγρά συστατικά, στο μείγμα με τα στερεά και ανακατεύετε αργά και απαλά με τα χέρια, για πολύ λίγο (περίπου 10 δευτερόλεπτα). Σε αυτό το σημείο προσέξτε να μην ανακατέψετε παραπάνω γιατί αν δουλέψετε τη ζύμη περισσότερο μπορεί να κόψει.
Πλάθετε τα μελομακάρονα σε ομοιόμορφο σχήμα και όχι πολύ χοντρά. Μόλις τελειώσετε με το πλάσιμο ψήνετε περίπου 20-25 λεπτά μέχρι να πάρουν χρώμα. Μόλις είναι έτοιμα τα βγάζετε από το φούρνο και ρίχνετε αμέσως τα ζεστά μελομακάρονα, στο κρύο σιρόπι. Προσοχή σε αυτό το σημείο να μην καείτε. Τα βουτάτε για 10-15 δευτερόλεπτα, ανακατεύοντας απαλά με μία τρυπητή κουτάλα. Στη συνέχεια τα σουρώνετε.
Τα περιχύνετε με μέλι, ρίχνετε τριμμένο καρύδι και τα μελομακάρονα σας είναι έτοιμα για να καταπλήξετε τους φίλους σας αλλά και τον ίδιο σας τον εαυτό!
Μικρά μυστικά
-Τα μελομακάρονά σας με αυτή τη συνταγή θα βγούνε τραγανά απ’ έξω και ζουμερά μέσα.
-Αν σας αρέσει πολύ το καρύδι μπορείτε να ρίξετε λίγο και στη ζύμη πριν τα ψήσετε προσθέτοντάς το στο μίγμα με το αλεύρι και το σιμιγδάλι. Έτσι θα γίνουνε γεμιστά με καρύδι.